NemID bliver til MitID

Inden alt for længe skal vi til at sige goddag til næste generation af NemID, og du kan derfor allerede nu blive bedre kendt med MitID, afløseren til NemID. Det er Nets som driver dagens NemID-løsning, og siden deres kontrakt med staten er ved at udløbe, så har man bestemt at det er på tide med en opdatering til et helt nyt system kaldet MitID. På den måde kan man samtidig se på hvordan det nye systemet skal se ud og ikke mindst hvordan man kan gøre sikkerheden endnu bedre.

Et helt nyt navn

Det findes selvfølgelig flere grunde til at staten har valgt et helt nyt navn til dagens eksisterende løsning, men den vigtigste grund er at de ønsker at sende et signal om at der kommer en ny generation af NemID. Den nye løsning kan mere end den eksisterende, og vil samtidig bliver endnu mere personlig, derfor valgte man navnet MitID.

MitID vil omhandle det meste som vedrører mit liv og samhandlingen med det offentlige og en lang række muligheder for interageren med diverse offentlige institutioner. En anden grund til at navnet må ændres, er at Nets ikke ejer rettighederne til ”NemID”, og de har derfor ikke lov til at fortsætte med at bruge navnet.

NemID – et samfundsanliggende

NemID bruges til mange ting i dag, og der er ingen tvivl om at hverdagen er blevet meget lettere for rigtig mange mennesker og ikke mindst for mange virksomheder. Systemet er en sikker hvorpå man som privatperson kan identificere sig overfor myndighederne og private virksomheder.

Et godt eksempel er når man søger om forskellige lån. Her bruges NemID som en digital signatur når man skal signere på et godkendt lån. På den måde er långiveren sikker på at det er rigtig person som underskriver på lånet og som låntager er man sikker på at ingen andre kan forfalske underskriften. At NemID bruges af de fleste danskere kan blandt andet ses på antallet af transaktioner hver måned, der gennemføres nemlig mere end 50 millioner transaktioner om måneden.

Nødvendig med maksimal sikkerhed

Med tanke på alle de sensitive oplysninger man får tilgang til med NemID, så er sikkerheden ekstrem vigtig. På samme tid skal systemet også være brugervenlig og tilpasses det behov som findes hos både unge som ældre, virksomheder og selvfølgelig myndighederne. Når designet af MitID sættes i gang, så bliver sikkerheden noget man vil bruge rigtig meget tid på. Truslerne fra kriminelle og hackere bliver stadig større og derfor er det nødvendig at alle borgernes og virksomhedernes oplysninger er sikret.

Flere års arbejde forude

At designe og tænke igennem et nyt og så komplekst system som NemID og MitID er ikke noget man gør i løbet af en uge eller to. Her venter der flere års arbejde, og selv om myndighederne allerede har været i gang et stykke tid, så ligger lanceringen af MitID endnu et stykke ude i fremtiden. Læs mere om MitID her på siden, hvor du blandt andet kan få et indblik i hele processen omkring MitID, hvordan myndighederne tænker at løse forskellige udfordringer og hvilke forandringer som bliver de største i forhold til dagens system.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.